Akadálymentes változat/Normál változat

- nyugdíjas tanár -

Czeba János Kálló, Arany János utca 53 szám alatti lakos, nyugdíjas tanár.

1940-ben született Galgagyörkön. Az általános iskolát szülőfalujában végezte. A középiskolát 1954-ben Budapesten kezdte, majd rövid idő után

Balassagyarmatra a tanítóképzőbe került, ahol 1958. június 24-én érettségi vizsgát tett.

Mint gyakorló tanító jelölt a berceli iskolában kezdett.

Tanítói oklevelet 1959. június 28-án kapott Balassagyarmaton. Az Egri Tanárképző Főiskolán, 1966-ban matematika-fizika szakon végzett.

A kállói általános iskolába 1961. februárjától dolgozott. Szaktanári munkája alapján 1973. július 16-ától iskolaigazgatóvá nevezték ki, amely tisztséget 1978. augusztus 1-ig látott el.

Ebben az időszakban egy-egy osztályból a kállói gyermekek nagy része továbbtanult középiskolába (gimnáziumba, technikumba, később szakközépiskolába) vagy szakmunkásképzőbe, illetve szakiskolába.

Czeba János a 70-es évek elején meggyőzően szorgalmazta a továbbtanulás fontosságát a gyermekek és a szülők előtt, ugyanakkor a szülők körében a felnőttek esti iskoláját annak érdekében, hogy minél többen megszerezzék a 8 általános iskolai bizonyítványt.

Az MHSZ-nek 1970-től a megszűnéséig vezetője volt. Több éven keresztül vezette a sorköteles előképzést és a tartalékos utóképzést. A sorköteles előképzés során értékes megyei helyezést értek el. Az elért eredmények alapján Kiváló Úttörő Vezető és MHSZ Kiváló Munkáért ezüstéremmel tüntették ki.

Az általános iskolában a tanuló ifjúság részére fotós-, természetjáró-, közlekedési-, tűzoltó- és honismereti szakkört vezetett. A honismereti szakkör keretén belül a községről sok adatot gyűjtöttek, fotókat készítettek. Legeredményesebb a tűzoltó szakkör volt. Több éven keresztül mind a fiú, mind a lánycsapat járási első, illetve a megyei első helyezést ért el. A lány csapat 1986-ban országos versenyen is részt vett.

Nyugdíj mellett 2003-ig újra tanárként, a nemzet napszámosaként tanított az általános iskolában, ahol az iskolavezetés, szülők, tanítványok egyaránt elismerték oktató-nevelő munkáját.

2009. június 20-án a Kállói II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola ballagási ünnepségén vette át az Arany Diplomát az iskola igazgatójától és a fenntartó önkormányzatok polgármesterétől.

A kállói nyugdíjasklub aktív tagja.