Akadálymentes változat/Normál változat

Nagy szeretettel köszöntöm Kálló honlapján!


bbbbkiKálló, Budapesttől 55 km-re a Cserhát vadregényes tájai közt megbúvó, dél-nógrádi kis faluk egyike. A község büszke  760 éves múltjára,műemlék épületeire, 

megmaradt korhűen felújított parasztházaira és a falut körülölelő gyönyörű környezetére. Az ide látogatónak alkalma nyílik megtapasztalni a hely gasztronómiai különlegességeit, megérezni a vidék atmoszféráját,  zavartalanul pihenni, túrázni, vadászni, horgászni, fürödni a környéken.

A falu a környező településekhez képest viszonylag nagy, 3697 hektáros közigazgatási területtel és növekvő számú állandó lakossággal, a pásztói járás közepes nagyságú települései közé tartozik, mely csendet, nyugalmat, kikapcsolódást és természetközelséget tud nyújtani az erre vágyóknak.

Látnivalók:

  • 1811-ben későbarokk stílusban épült római katolikus templom. Az első templomot 1675-ben építették, ezt azonban lebontották. A templom főoltárképét – amely Szent Pál megtérését ábrázolja, és Johann Martin Schmidt 1778-ban készült alkotása, - a váci püspök adományozta a templomnak, ahol más értékes kegytárgyak is találhatók. A plébánia épülete már 1672-ben is állt. 1710-ben II. Rákóczi Ferenc a romhányi ütközete előtt ebben az épületben szállt meg.
  • A történelmi időkre hívja fel a figyelmet a falu közepén lévő hősi emlékmű és kopjafa.
  • A településünkön áthalad az országos Kék-túra útvonal.
  • Szt. Istvánról, Kossuth Lajosról és Szt. Kristófról készült szobrok díszítik közterületeinket.
  • A faluban működik egy falusi turista vendégház melyben helyi népművészeti kiállítás várja a látogatókat.
  • A falu északi részén kénes gyógyforrás található, melynek iszapját a falubeliek reumatikus panaszok házi kezelésére, a vizét pedig még mindig sokan ivóvízként használják.
  • Kálló északi és déli részén az agyagfalakban gyurgyalag fészkelőhelyek találhatóak, melyek madártani megfigyelésekre adnak lehetőséget.

 

Látogasson el településünkre, legyen a vendégünk!

Baboss Buda
polgármester

Kállói látkép

Nagy szeretettel köszöntöm Kálló honlapján! Kálló, Budapesttől 55 km-re a Cserhát vadregényes tájai közt megbúvó, dél-nógrádi kis faluk egyike. A község büszke 760 éves múltjára,műemlék épületeire, megmaradt korhűen felújított parasztházaira és a falut körülölelő gyönyörű környezetére. Az ide látogatónak alkalma nyílik megtapasztalni a hely gasztronómiai különlegességeit, megérezni a vidék atmoszféráját,...